Ramazan’ı karşılarken

Zeyneb Hafsa

“Görüyorum, gözlerim olmadan/ Varım ama farkında değilim”... İsveçli sefir Eric von Post’un Ramazan adlı şiir kitabında Mevlânâ’dan ilhamla dile getirdiği dizeler bunlar.


RAMAZAN KAPIDAYKEN başka bir şeyden bahsetmek olmaz deyip bu yazımı ona hasretmeye karar verdim. Ama farklı bir şekilde. Nasipse.

Eric von Post, 1899–1990 yılları arasında yaşamış İsveçli bir diplomat ve şair. Diplomatlık görevine binaen değişik dönemlerde değişik yerlerde yaşayan Eric von Post’un yolu Türkiye’ye de düşmüş. 1946–1951 yılları arasında İsveç sefirliği göreviyle Ankara’da bulunmuş. Bu dönem, kendisinin şairlik ve yazarlık kimliğine önemli şeyler katmış ki bunların birebir etkilerini takip etmek mümkün. Mesela, 1953 yılında yayımlanan bir kitabı var, Strövtåg i Istanbul (İstanbul’da Gezinti) adını taşıyan. Bir de kendisinin o dönemde bir başka diplomat ve şarkiyatçı Gunnar Jarring’e yazdığı mektuptaki şu satırlar var: “Berlin’deki beş savaş yılı ve Stockholm’deki bir buçuk yılın ardından sonunda özgürlüğümü, kendimi buldum burada.”

Tasavvuftan ve özellikle Rumi’den etkilenen Eric von Post’un bu yazıma misafir olmasına vesile olan unsursa onun 1955 yılında basılan Ramazan isimli İsveççe şiir kitabı. Gönül isterdi ki artık basımı yapılmayan hatta ele geçirilmesi dahi zor olan bu kitap elimde olsun ve ben birçok şiiri elimden geldiğince çevirip paylaşabileyim. Lakin ancak çokça paylaşılan bir kaç dizeyle yetinmek zorundayız. Kitaba da adını veren Ramazan isimli şiirden bir kısım şöyle:

Beden yalnızca kulak,
ruh yalnızca ayna,
cennete ve Tanrı’ya bak ve kucakla cenneti ve
Tanrı’yı

Dilbilimci ve çevirmen Ashk Dahlén, bu dizelerin, Kadir Gecesi’nde Tanrı’nın kelimelerine ayna olacak kıvama gelmiş peygambere atıfla yazıldığını ifade eder. Yine Ramazan isimli şiir kitabındaki ‘Sonra’ şiirinden bir kısımsa şöyledir:

Celaleddin Rumi için
Her şey ışık, tuğla rengi bir ışık.
Dört bir taraftan bana ulaşır. Hiçbir gölge
ve hiçbir pırıltı yok, ışığın parlak buğusunda.
Görüyorum, gözlerim olmadan. Varım ama farkında değilim.
Yeri-yurdu ve nesnelere bağımlılığı olmayan bir mutluluk
tamamına ermiş ve daima aynı

Şiirin içinde de geçtiği üzere, Dahlén, Eric von Post’a gözler olmadan görmeyi ve adeta kendinden geçmişçesine var olmayı öğretenin Rumi olduğunu anlatır.

Güzel bir şiir tadında geçsin Ramazan’ımız efendim.

  25.06.2014

© 2021 karakalem.net, Zeyneb Hafsa



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut