CARETTA CARETTA BİR DENİZ KAPLUMBAĞASI. Hemen yanıbaşımızda. Muğla’da yaşıyor. Köyceğiz Dalyanı’nda İztuzu sahillerini mekân tutmuş.
Carettalar, her yıl Haziran-Temmuz aylarında sudan çıkıp sahile kucak kucak hayat taşırlar. Sahilin yumuşacık kumları arasına küçücük yumurtalarını emanet edip geri dönerler. Yumurtalar zamanla kırılır. Her birinden minicik birer hayat günışığına çıkar. Yavru carettalarla yeni bir hayat satırı daha yazılır İztuzu sahiline. Sonra onlar da gider. Seneye ya da bir dahaki seneye onlar da hayat taşırlar sahile. Böylece sürüp gider. İztuzu sahilinde nesilden nesile bir hayat destanı yazılır, yazılır. Ama, bir bulaşık el uzandı İztuzu sahiline. Üç-beş kuruş daha fazla kazanabilmek için, üç-beş turist daha fazla çekebilmek için carettaların yuvası viran edilecekmiş. Kimbilir, birkaç yıl içinde carettaların nesli tükenecekmiş. Bir daha uğramayacaklarmış sahile. Sahi neden gelip, gidiyorlardı carettelar? İşte o bulaşık elin sahiplerinin sormadığı soru da bu. Bunu sormuş, buna cevap bulmuş olsalar, üç-beş kuruş için o hayvancıkların neslini ölüme atarlar mıydı?
"Sahi, neden gelip, gidiyorlar" mı diyorsunuz? Caretta bir mektup. Bize yazılmış, bize gönderilmiş bir mektup. O da her canlı gibi kendi Sanatkârının ustalığını, hünerini anlatıyor. Hayatıyla, Onun merhametini, şefkatini heceliyor İztuzu sayfasında.
Evet, bir satır daha siliniyor kâinat sayfasından. Yine, onun mânâsını anlamayan insanların bulaşık elleriyle. Öyle ya, varsın silinsin, nasılsa, var olsa da okumayacaklardı! Ama böyle mi olmalıydı? Kendi suçunun bedelini caretta’ya çektirmek, insanlığa yakışır mı?