Ziyansız ramazan

BİR RAMAZAN daha geride kaldı veya bakiye kalan, ebediyete akan ileriye gönderdiğimiz oldu. İleriye gönderdiğimizin bize, bu güne bıraktığını bakmamız, bin aya bedel bir ayın muhasebesini yapmamız, bir dahakine daha hazırlıklı olmamız, iki on bir ay arasında daha zinde ve diri bir ubudiyet içinde bulunmamız açısından önemli.

Ramazan öncesi ile sonrası arasında fark yoksa ziyandayız. Rahmetin, bereketin, bağışlanmanın, mağfiretin sağanak gibi yağdığı zamanda kabını, kalbini, aklını, latifelerini yeterince doldurmamak, marifetullahta, muhabbetullahta, lezzet-i ruhaniyede ilerlememek; ahlaka, yaşantıya güzel hasletler kazandıramamak, ibadetleştirdiği adetlerini çoğaltamamak kazançsızlıktır, kaybediştir, ziyandır.

Kimsenin hissesiz kalmadığına şüphe yok. Kimsenin yeterince ve hakkıyla istifade etmediğine de şüphe yok. Muhasebe; şüpheleri azaltmak, eksikleri tespit etmek, tamir edilecekleri bulmak için. Bakiye-i kalp ve akılda kalanı bulup ele, dile, göze, kulağa, gönle yansıyanı analiz edip yeni sentezlere ulaşmak için. Bu herkes için, her ferd için, her bir birey için değişir, temel olan şeyler ise değişmez; acz, fakr, ihtiyaç içinde bulunmak, ömrün hızla akışı, firak rüzgârlarının her yönden esişi, insanın ebede aday olması. Bu gölgeler diyarının bir gölgelik durulacak yer olması.

Değişkenlik; her bir bireyin kabı, algılayış biçimi ve yansıtmasının farklı oluşundan. Her bir dünyalının dünyalar sayısınca hususi dünyası olması misali mü’minler sayısınca ramazanı idrak, yaşayış ve muhasebe biçimi de farklıdır.

Hastaların çeşitlerine göre verilen ilaçlar değişeceği gibi aynı ilacı içenlere ilacın göstereceği tesir de değişik olacaktır. Vahidiyet ve ehadiyet okumalarını bütünleştirerek birlikte okumanın kuşatıcılığı ramazan okumasında da kendini gösterir; öyle ki bir dahaki ramazana kadar tesirini icra eder. İcra etmiyorsa bir yerlerde eksiklik vardır, arıza vardır, problem vardır; nazara vermek istediğimiz ziyan da bu dur.

Kur’an’ı kâinatla beraber okuma egzersizliği günlük hayata pratikleşerek yansımıyorsa ,eksik bir ramazan geçirmişiz veya yeterince istifade edilmemiş bir ramazanı ileriye göndermişiz. Vücuttan atılan toksinlerle beraber şüpheler, vesveseler, kem zanlar atılmamışsa ubudiyet sağlımız açısından verimli bir ay geçmemiştir. Bu sağlıkla bir dahaki ramazana nasıl çıkarız?

Beden sağlığı yanında, ubudiyet ve tefekkür sağlığı ile birlikte nice ramazanlarda buluşmak dileği ile…

  05.09.2011

© 2021 karakalem.net, Hüseyin Eren



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut