Karakalem’den yeni haberler

ALMANLARIN EN büyük şairi J.W. von Goethe, Müslüman dünyanın şiir anıtlarından Hâfız-ı Şirazî’ye hayranlığının bir nişanesi olarak kaleme aldığı Batı-Doğu Divanı’nda, başka pek çok şeyin yanında, iki şairâne tesbite de yer verir; ve Hâfız’a seslenirken, bir açıdan ‘bir türlü başlayamayış’a, bir diğer açıdan ‘hiç bitiremeyiş’e değinir.

Bizim hayatlarımız, Batının ve Doğunun bu iki büyük ‘divan’ şairi gibi değil. Şairâne sözlerimiz yok; kâfiyeden de mahrum yaşıyoruz hayatlarımızı.

Ama Goethe’nin kullandığı o iki ifade, ‘bir türlü başlayamayış’ ile ‘hiç bitiremeyiş,’ kendi kabiliyetimiz nisbetinde, bizim hayatlarımızın da gerçeği. Nitekim, rüyasını yıllar önce gördüğümüz halde bir türlü başlayamadığımız çalışmalar da var; araştırmaya yirmi, yazmaya onbeş yıl önce başladığımız halde bir türlü bitiremediğimiz çalışmalar da...

Yapılması lüzumunu hissedip rüyasını gördüğümüz ve ortaya koymayı bir vazife bildiğimiz, ancak mevcut şartlarda ya bir türlü başlayamadığımız veya bir türlü bitiremediğimiz bütün bu çalışmaları gerçekleştirebilmek adına yaşadığımız sorgulamalar, bizi bir karar aşamasına getirdi.

Bu satırları, artısı ve eksisi ile sorumluluğu bana ait bu kararı duyurmak üzere yazıyorum. Kararım şu: Bir ‘yazar’ olarak ortaya koymayı gönül borcu ve vazife bildiğim çalışmalara odaklanabilmek, yani yapmamız gereken ama yapamayıp sürekli ertelediğimiz çalışmalara dönebilmek adına, Karakalem kitaplarının basım-dağıtım-tanıtım boyutunu Nesil Yayınlarına devretmiş bulunuyoruz. 2008 ile birlikte, Karakalem kitapları, görüşüp sözleştiğimiz şartlar dahilinde Nesil Yayınları bünyesinde Nesil-Karakalem ortak logosu ile yayınlanacak ve yine bizim editörlüğümüzde hazırlanacak kitaplarımızın basım-satış-dağıtım-tanıtımını câmiamızın bu noktada en başarılı yayınevi olarak Nesil Yayınları gerçekleştirecek.

Nesil Yayınları ile varmış olduğumuz bu anlaşmanın hem bizim için, hem Nesil için, hem okuyucularımız için, hem Karakalem kitaplarından haberdar olup da bir türlü bulamayanlar için, hem de henüz Karakalem kitaplarından haberdar olmayanlar için hayırlı olmasını diliyoruz.

Karakalem kitapları için durum bu olmakla birlikte, Karakalem dergisinin Karakalem Yayıncılık bünyesinde müstakil olarak yayınına devam edeceğimizi bildirelim. Bununla birlikte, üç yıl önce ilk sayısını yayınlarken iki aylık dergi olarak tasarlamış olmamıza rağmen, her üç yılda ancak üçer sayı çıkarabilmiş olduğumuz gerçeğini gözönüne alarak, Karakalem’in 2008 içindeki yayın aralığını ‘üç ayda bir,’ yani ‘mevsimlik’ olarak realize etmenin doğruluğuna inanıyoruz. Dergiyle ilgili genel bir durum değerlendirmesini ve beklentilerimizi, bu köşede daha sonraki bir yazıda ayrıntılı bir şekilde aktarabilmek istiyorum.

İnternet sitemizin de müstakil şekilde yayınını sürdüreceğini belirtmiş olalım. Sitemizle ilgili olarak da, hem geneli, hem 1111, hem online satış bölümümüz kitabevi.karakalem.net için yeni düşüncelerimiz ve hedeflerimiz sözkonusu. Bir düşünce, gönül ve el birliği içinde gerçekleştirildiğinde, www.karakalem.net’i çok daha ilerilere taşıyacak, çok daha önemli bir site haline getireceğini umduğumuz bu düşünce, tasarım ve hedeflerimizi de sonraki bir yazıda ayrıntısıyla paylaşmak istiyoruz.

Yeni dönemin hem kitaplar, hem dergi, hem site açısından Karakalem için yeni açılımlara vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Kitap-dergi-site üçgeninde Karakalem vesilesiyle gerçekleşen beraberliğimizin gelişerek ve güçlenerek devamı dileklerimiz, selam ve sevgiyle...

|8—Metin Karabaşoğlu

Editör

Karakalem Yayıncılık|9

  28.01.2008

© 2021 karakalem.net, Editör



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut