1910 SENESİNİN yaz aylarında Amerika’nın güney eyaletlerinden Alabama’daki pamuk üreticileri hayretler içinde kaldılar. Çünkü, o senenin pamuk kozaları, tohumları boş olarak büyümüştü. Sebebi, Meksika sınırından gelen korkunç tahıl kurtlarının, Alabama’yı baştanbaşa istila etmiş olmasıydı.
Bir sonraki sene, kayıpları telafi etmek için çiftçiler daha fazla araziye pamuk ektiler. Herkes merak içinde yeni ürünü bekliyordu. Böcek ve kurtlara karşı değişik ilaçlar da kullanılmıştı. Fakat kurtlar galip çıktılar. O seneki ürün de bereketsiz oldu.
Mahvolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Alabama çiftçleri, pamuktan vazgeçip mısır, patates, yerfıstığı, şekerkamışı gibi güneyde hiç denenmemiş şeyleri ekmeyi denediler. Bir bakıma iflas bayrağını temelli çekmek anlamına gelen bu deneme herkesin hayretli bakışları arasında umulmadık bir başarıyla sonuçlandı. O sene çok bereketli ürün alındı. Yeni pazarlar da bulundu. Sözün kısası, çiftçiler birkaç sene içinde iki senelik pamuk zararlarını telafi ettikleri gibi, tekrar kalkındılar.
Bu zaman zarfında özellikle Alabama’da ekilen yerfıstığı o kadar çok rağbet gördü ki, burası Amerika’nın yerfıstığı merkezi haline geldi.
On sene bile geçmemişti ki, çiftçiler yerfıstığından hiç hayal etmedikleri miktarda paralar kazanmaya başladılar ve vaktiyle bu tahıl kurtlarını topraklarına gönderdiği için Allah’a şükretmeye başladılar. Sonunda, diğer Güney eyaletleri bu kurtlardan lânetle bahsederken, Alabamalılar, kurtların hatırasını anmak için büyük bir anıt bile yaptırdılar!
(yazarı bilinmiyor)
© 2021 karakalem.net, İsmail Örgen