Arşiv

Güller ve Fidanlar

BİLİRSİNİZ, GÜLLER VE FİDANLAR BERABER ANILIRLAR. Ağaçlar ve meyveler de öyle. Asma ve üzüm gibi meselâ. Ve arı ile bal, ipekböceği ile ipekÖ Ama bu beraberlik, bazen bozulmuyor değil. Meselâ, kimi zaman fidan vardır, ama gül yoktur. Kimi zaman, asma vardır, üzüm salkımları yoktur.

Bir gün gelir, fidanlar tomurcuklanır, ağaçlar meyvelenir. Daha önce hiçbir emaresi olmayan meyve, artık vardır, dalın ucundadır. Daha önce varlığından eser gözükmeyen gül, artık kokusuyla, rengiyle, şekliyle, cismiyle fidanın ucunda hazırdır. Başlangıç buna denmez mi? Daha önce yok olan birşeyin "var" olmasına yani.

Başlangıçtan sonra, fidanla gül beraberdir. Üzüm salkımları ile asma beraberdir. Öylece, fidan gülün sebebi olur. Asma, üzüm salkımlarının sebebi olur. Onları beraberce anarız. Yoksa, "Sebepsiz gül olur mu?" "Üzüm, asmasız olur mu?" Güller ve üzüm, onların sonucudur.

Peki, gül bu başlangıcı fidana mı borçlu dersiniz? "Yok" olan gül, fidan sayesinde mi "var?" Ya da, üzüm salkımları, lezzetlerini asma çubuklarına mı borçlu?

Hayır. "Lezzetli üzüm salkımlarının hasiyeti kuru çubuğunda aranmaz." Asma sadece kuru bir çubuk, salkımlar ise "lezzetli su tulumbacıkları"dır. Lezzetli su, kuruluktan ne medet umar? Kuru çubuk üzümün lezzetli suyuna ne katar?

Beraberce anılan şeylere bir bakalım. Sebeplere ve sonuçlara yani. Sonuç, "gayet sanatlı ve kıymetli;" sebep "gayet âciz, âdi." Sonucun "bir gayesi, faydası var;" sebep "cahil ve şuursuz." Tam birbirinin zıddı.... Aydınlık ve karanlık gibi! Ama nasıl olur da, "tatlı" bal, bize "zehirli" bir sineğin eliyle yedirilir? Ve ipek, "elsiz bir böceğin" eliyle giydirilir? Zehirli arının, balın tadına ne mededi olur? Ve ipekböceği ipeğin güzelliğine ne katabilir? Elsizken, akılsızken, âcizken...

Yani, sebebin sonuca ne mededi olur?

Gülün sebebi fidandır. Fidanda gülün nesi var? Kokusu mu? Rengi mi? Şekli mi? Maddesi mi? Güzelliği mi? Sanatı mı? Hiçbir şeyi.... Ama gül fidandan başlar. Başlamadan önce hiçbir şeyi yoktur. Büyük bir başlangıçtır bu. Zira, "hiçbir şey"den başlamaktır. "Sıfır"dan başlamaktır. Hiçbir şeyin, herşey olmasıdır.

Yani... Adı üzerinde, başlangıçtır.

İşte, bizim bahçede güller hiçten tomurcuklanır. "Yeniden yeniye" yaratılır. Bütün sonuçlar hiçten gelir. Her bir sonuç, bir başlangıçtır; hiç yoktan başlar. Ve kâinat, her bir sebep ve sonuç arasında, yeni yeni başlangıçlar yaşar. Hep başlar ve başlar.... Yine, yeni ve yeniden...

  28.12.2003

© 2021 karakalem.net, Senai Demirci

  1.  Bu yazının geçtiği eseri incelemek -veya satın almak- istiyorum.



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut