O’nun ümmetinden olma ümidi

BİR HADİS-İ Şerifte ümmetin fesadı zamanında bir sünnetin ihyasına yüz şehit sevabı verileceği bildiriliyor. Yaşadığımız devre fesat zamanı değildir diyemeyiz dolayısıyla bu risk zamanları fırsat zamanlara dönüştürmek de mümkün. Uyanık gönül işleyen akıl için ümit hep vardır…

Risalelerde sünnetin önemine dair okunur da buna güncele çevirmede yaşayışa taşımada yeterli bilgilendirme yapılmaz; bugün hangi sünnet daha fazla öne çıkarılmalı, daha fazla nazara verilmelidir soru etraflıca cevaplanmaz.

Bu uzmanların yapacağı bir şerh konusu!

Namazı cemaatle kılmanın önemi vurgulanır da ne derece uygulanır, herkes kendinden bildiği gibi çevresinde de görür. Rehber-i Ekmel Resül-ü Ekrem (A.S.M.) namazı -zaruretler dışında- mescidde kılmıştır, öyle ise namazı mescidde kılmak sünnet.

Salgında camiler kapanmasa da seyreldi, mesafelendi, maalesef önceki doluluk yok, yeni yeni toparlanmaya başlandı. Cuma günleri “muhterem cemaat safları sık ve düzgün tutalım dışarıda bekleyen cemaat var” sözünü özler olduk! Şükür geçende duydum bu sözü, elhamdülillah.

Vakit namazlarını camide cemaatle kılan bir sünneti ihya etmekle şehit sevabı almaz mı? Allah’ın rahmeti mağfireti geniş, umulur ki böylesi yüz şehit sevabı verir.

Dünyaya hakim kapitalizmi ayakta tutan israf desek yanlış olmaz sanırım. İktisat ise önemli sünnetlerden biri; bu sünneti bugün ihya etmek dünyaya kafa tutmak değil midir? Bunu iyice inanan hayata taşıyan işe küçük dairelerden başlar büyük dairelere taşır.

Mesela Risale-i Nur sohbeti olan salonda pette su dağıtmak, su içmek iktisada ne kadar uygun? Çöpe atılan plastikler israf değil mi, geri dönüşüm ne kadar geri dönüşüm? Sağlık denirse plastikler zaten sağlıklı değil şu an salgın da yok!

Bu basit bir örnek değil genelden haber veren önemli bir ayrıntı. Evlerimiz evlerimizin eşyaları iktisadi yaşantı görüntüsü veriyor mu? Fazla tasvire ne hacet halimiz ortada!

Bu iki sünneti bugün iyi uygulayan yaşayışıyla örnek olan umulur ki o müjdeye nail olur. Şüphesiz ihya edilecek çok sünnet var, ikisi bir hatırlatma!

Biri ferdi hayatı ilgilendiriyor diğeri sosyal hayatı; iki kanat sağlam olursa ülke de sağlam olur dünya da! Önce iç dünyamız mamur olmalı izahtan vareste bir hakikat.

Tebessüm de bir sünnet yemeğe tuzla başlamak da. Adatlar sünnet niyetiyle yapılırsa vakitler ibadet yapmakla geçmiş olur, ne güzel bir hal ne güzel bir müjde.

Karşıdan bakan, yakından tanıyan üzerimizde ihya edilmiş bir sünnet görüyorsa, O’nun ümmetinden olma umudu daha da artıyordur vesselam.

  04.12.2022

© 2021 karakalem.net, Hüseyin Eren



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut