Rehavet mi vehamet mi?

Harun Pirim

MAZERETİ OLMAKSIZIN, ORUÇ HAKİKATİNİ BİLDİĞİ halde, sözüm ona aklını İslam’ın ötesine yerleştirdiği için oruç tutanlara acı çeken, sıkıntı çeken, garibanlar olarak bakanlar var. Belki oruç tutanlar içinde Ramazan ayının belirli bir performans düşüklüğüne neden olacağını düşünenler var, hatta düşünmekten öte Ramazan’da bedensel ve düşünsel işlevler yönüyle performans düşüklüğü yaşayanlar var. Kendi kafalarından belirledikleri kriterlere göre kendilerini oruçtan muaf tutanlar da var. Cami mahyalarında ‘hoşgeldin Ramazan’ yazar iken yüreğinin mahyalarında ‘ya sabır’ yazanlar var. Dini emirlere uymak ile sosyal yaşamın getirdikleri arasındakı sürtüşmeden kurtulmak için dinin emirlerini erteleyenler var. Var da var.

Bu hallere neden giriftar oluyoruz? Öncelikle belki de Ramazanın ‘maneviyat teklifi’ 11 ay boyunca yaşanılanlardan sonra ‘overdose’ geliyor. 30 gün oruç tutulacak iklime kademeli geçiş yerine, yani Şaban’ın ve diğer ayların belirli günlerinde oruç tutmaksızın geçiş, fıtratın tedriciliğini isyan ettiriyor olabilir. Mücadelesiz kazanım ne dünya ne de ahiret için düşünülemez. Ramazan’daki nefisle mücadele olmaksızın bir ay geçirme telakkisi hayal kırıklığı veriyor olabilir mi?

Geçirmiş olduğumuz 11 ayın bilançosusundan dolayı, Allah’ın rahmetidir ki bizi doğrultacak olmasının diyetini ödememiz gerekiyor olabilir mi? Nefsin rububiyetini zannımızca ahirzamanda bir drama ya da gerilim filmi tadında izliyor olabilir miyiz?

Şurası kesin: Ramazan rehavet ayı değil; kendimize gelme, toparlanma ayı. Nefisle mücadele ederek, sadece midemizi değil dilimizi, hayalimizi ve sair duygularımızı oruç tutturarak enfes neticeler alma vasatı (Amerika’lı Müslüman bir arkadaşımın ilk Ramazan tebrübesinde oruç tuttuğu için yerinde ve gerektiği kadar konuştuğunu ifade ettiğini ve bu pratiğinin neticesinde de eğitim verdiği öğrencilerinin kısa-özler ile diğer öğrencilere kıyasla daha başarılı olduklarını ifade ettiğini hatırlarım). Alemlerin Rabbi bizim için zorluk istemez.1 O’nun Rububiyetinin Ramazanca tecellilerine o kadar muhtacız ki, vehametim çık aradan!


  1. 2/185. Ramazan ayı, ki onda Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun; hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu kolaylıkları, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğine karşılık O'nu ululamanız için meşru kılmıştır; ola ki şükredersiniz.
  2.   5.09.2010

    © 2021 karakalem.net, Harun Pirim