Adınız soyadınız: 
E-mail adresiniz: 
Şehir / ülke: 

Başlık: 

Değerlendirmeniz: 

Türü

Yazarlarımıza gönderdiğiniz mesajlar,
site yönetiminin onayını müteakip kendilerine iletilmektedir.

Kelimeler

DUYGU, DÜŞÜNCE, İSTEK ve ihtiyaçlarımızı anlatmaya yarayacak kelimeler kullanmamızı ve cümleler kurmamızı sağlayan mekanizmalarla donatmış bizi Rabbimiz Allah.

Öğrenmeyi, öğrendiğini uygulamayı, dinlemeyi, anlatmayı, hissetmeyi, duygulu ya da duygusuz konuşmayı vermiş.

Her millette farklı farklı kelimeler ve diller tezahür etmiş ama nihayetinde hepsinin anlatmak istediği aynı.

Gün boyu yüzlerce, binlerce kelime kullanıyoruz. İletişim kuruyor, derdimizi anlatıyor, bilgi veriyor, tartışıyor, soru soruyor, şikayet ediyor, sitem ediyor, bazen istekte bulunuyor, dua ediyoruz kelimelerle..Bazen har vurup harman savuruyor, bazen de gereğinden daha az kullanıyoruz kelimeleri..

Tüm bunlar olup biterken, beynimizde olağanüstü şeyler vuku buluyor..Mucizeler gerçekleşiyor milisaniyeler içerisinde..

Beynimizin kabuğu nispetindeki “korteks”te[1] biriken biriken biriken o binlerce kelime, nasıl oluyor da birbiriyle ilintili yollardan akıp gidiyor, birbirini buluyor, birbiriyle kaynaşıyor ama karışmıyor.. Bu, acı ve tatlı suların birbirine karışmadan akıp gitmesini sağlayan yüce Yaratıcı’nın yüce bir takdiri…Korteksimize yüklediği nice yetenek..Ama en derini, en olağanüstü olanı ve en şaşırtıcısı da konuşma, anlama ve bunlarda araç olarak kullanılan kelimelerde saklı olmalı..

Hangi kelime ne zaman yüklem, ne zaman tümleç, ne zaman özne olacağını hiç düşünmeden motor kortekse gidip, kaslarla bir ses şeklinde dışarı çıkıyorken, bazen de işte şimdi olduğu gibi el kaslarını koordine eden korteks tarafından yazı olarak dökülüyor..

Beyinde birbiri arasında bağlantı olan bölümler vardır…Ufacık bir tümör ile bu yollardan biri kesilse, abuk subuk sözler çıkmaya başlar dudaklardan…Ya da azıcık bir kanlanma bozukluğu olsa, dizartri [2] denilen kekelemeler olur, logore[3] denilen kelime kusmaları olur…Bazen sadece motor korteks haraplanır da, kelimeleri mantıklı bir şekilde bir araya getiren beyin bölgesi sağlam olmasına rağmen, doğru içerik yanlış söz parçalarına dönüşür ve laf salatasından başka bir şey olmaz..

Ne büyük mucize tüm yolakların düzenli bir şekilde çalışıyor olması ve milisaniyelerden de küçük zaman dilimlerinde tüm bu motorsal sinirsel işlemlerin gerçekleştirilmesi..

Ah kelimeler, şimdilerde yalınlaştırdığım, yalnızlaştırdığım kelimelerim..

Gün be gün nice dimağdan eksilen kelimeler..

Eksilen hisler ve düşünceler..

Çünkü ne çok hissediyorsa ve ne çok düşünüyorsa insan, o kadar çok kelimeyi geçirir korteks yolaklarından..

Düzgünce, ahenklice, nazikçe, edeplice… Sadece korteksi değil, süperegosu[4] da sağlam olan insanların ancak böyle olabilir kelimeleri… Edepten kuşatılmış bir tatlı sınır ile, sevgiyle kuşatılmış renkli öğeler ile, bilgiyle aydınlanmış bir dimağın akıllıca tavırları ile bezenmiş kelimeler..

Kelimeler ki, sahibinin dağarcığının, geçmişinin, kalbinin izlerini taşıyan, onları geleceğe taşıyan, ve yazıldığında onları unutulmaz kılan kelimeler..


[1] Korteks (cortex): Beynin en önemli fonksiyonlarının bulunduğu beyin bölgesi, bilinçle yapılan hareketlerin ve düşüncelerin kontrol edildiği bölgesi

[2] Dizartri: Tıpta beyincik hasarının neden olduğu peltek konuşma, kelimeleri tam olarak çıkaramama

[3] Logore: Aşırı ve hızlı hızlı konuşma, söz ishali

[4] Süperego: Süperego, ego ve id'i kontrol eden karakter bölümü. id isteğin hemen olmasını ister, ego gerekli şartların yerine getirildiğinde o isteğe ulaşılacığını belirtir, süperego ise hem id'i hem egoyu belli bir süre idare ederek, yapılacak davranışın toplumsal şartlara, ahlak vs. gibi şeylere uygunluğu belirler, ona göre hareket sağlanır.

  21.06.2009

© 2021 karakalem.net, Rabia Nazik Kaya



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut