Göreceli sınanmaların eşitleyicisi olarak Kurban

Zeyneb Hafsa

Sanki şöyle demek ister Rabb, “Başka birinin aşmaya kolayca güç yetirebileceği için burun kıvırdığı şu arzunu yatır bugün bıçağın altına ey kul, ben onu Hz. İbrahim’in sınanmasına eşitlerim.”


TÜM KUVVETLİ paylaşım vurgusuna rağmen müthiş bir bireysellik de barındırır kurban ibadeti. Çünkü yaratıcının herhangi bir dileğini gerçekleştirme ile araya giren her türlü kişisel sebebin (duygu, düşünce, arzu, vb.) bıçak altına yatırılmasını sembolize eder her şeyden önce.

Sebepler kişisel olunca ona bağlı sınanmalar da kişisel olur. Birisi için bir adımlık yol gelen şeyi aşmak bir başkasına çöl geçmek gibidir. İşte bu yüzden herkesin kurbanı kendine göredir. Ve kimseye düşmez bir başkasının kurbanını hor, hakir görmek.

Öte yandan, tüm göreliliklerden sıyrılmış, herkesin gerçekten zor saydığı sınanmaları yaşayanlar vardır. Hz. İbrahim gibi… Nasıl zor olmasındı ki onun imtihanı? Bir yanda Rabbisinin emri, bir yanda kuzusu İsmail’e olan sevgisi.

Arzu, imtihan ve kurban

Böylesi ağır bir imtihanın başarı nişanesi olarak sunulan kurbanlık hayvanın, hayvanların benzerliği olsa gerek kişisel sınanmaların göreliliğini Hak nazarında eşitleyen. Sanki şöyle demek ister Rabb, “Başka birinin aşmaya kolayca güç yetirebileceği için burun kıvırdığı şu arzunu yatır bugün bıçağın altına ey kul, ben onu Hz. İbrahim’in sınanmasına eşitlerim.”

Zordur yine de Hz. İbrahim’inki gibi büyük şeylerle sınanmak. O yüzden herkesin harcı değildir. Ve eğer kolay geliyorsa sana her neyin olursa olsun bıçağın altına sürmek, ya sevin çünkü Hz. İbrahim gibi her şeyden geçercesine O’na dönmüşsündür yüzünü, ya da yerin çünkü Rabb daha seni hakikaten sınamamış demektir.

Nacizane derim ki ikincisi daha muhtemeldir zira herkesin payına düşmez öyle kolayca Hz. İbrahim olmaklık. O halde mangalda kül bırakmayan sözlerinde nice kurbanlar kesmişsin, ne fayda!

Paylaşmak amacı ile kestiğimiz kurbanların arka planında bıçak altına yatırılan, yatırılması gereken her bir kişisel sebebimizi daha iyi idrak etmek dileğimle, hayırlı bayramlar dilerim efendim.

  15.10.2013

© 2021 karakalem.net, Zeyneb Hafsa



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut