MÜSADENİZLE…

Mona İslam

BU KÖŞEDE her hafta hayatıma, düşüncelerime, duygularıma, sıkıntılarıma, imtihanlarıma dair notları paylaştım. Hepsini kendime söyledim. Dinleyen olduysa “benim derdimle hem dert imiş” dedim. Bazen içimi bir dosta döker gibi bu sayfaya döktüm, bazen burada kimi ezberlerimi bozmaya, kimi kalıplarımı yıkmaya, bildim sandıklarıma bir daha bakmaya çalıştım.

“Her şey geçicidir” diyene “Ona bakan yüzü” ne olacak,

“Dünyanın perdesi” diyene, “Dünya annemizdir” diyen ariflerden medetle meseleyi görmedikleri yerden gösterecek,

İnsanın kusurlarından dem vurana, insanın Rabbi ve melekler ve bütün bilgi sahiplerince övülen varoluşuna dikkat çekerek,

Üstad’a intisap ettiklerine samimiyetle inananlara, “Onun okuduklarının ne kadarını biliyorsunuz, işaret ettiği eserlere, müelliflere, ariflere, sözün ettiği filozoflara, bahsini ettiği kelam ve hadise dair meselelere ne kadar aşinasınız, kuşkusuz onun kadar anlamazsınız, ama ne kadarını okuma gayreti gösteriyorsunuz?” demeye çalıştım.

Çünkü ben takip ettiğim bir yazarın referanslarını da takip eden bir okur olmaya hep gayret ettim. Bunu okur ciddiyeti bildim.

Kimi zaman tattiğim tasavvuf meyvesini buraya getirdim. Bilemiyorum ne kadar anlatabildim, yahut okuyanı o meyveden tatmaya ne kadar heveslendirebildim. Şöyle bir gayem vardı:

Karakalem okuru nur talebeleri merkezinde Risale-i Nur’un olduğu bir İslam mirasına aşina olsunlar. Merak duysunlar, okusunlar. Böylece hakikate başka başka nazarlarla da baksınlar, Güzel’i başka başka yönlerden de temaşa etsinler, hatta bu sayede evlerine yani Risale’ye döndüklerinde, Üstadın sözlerini daha önce hiç anlamamış gibi bir derinlikle okusunlar, yaniden idrak etsinler.

Çünk ben bu tecrübeyi böyle yaşadım, Üstad’ın himmetiyle anlamayı ve adapte olmayı becerdiğim tasavvuf okumalarımdan sonra her seferinde, risaleye döndüm ve “A! Ben bunu daha önce hiç böyle anlamamıştım, halbuki ezbere okurdum” dedim. Ezberlemenin bazen de görmeyi anlamayı bırakmak demek olduğunu idrak ettim.

Allah biliyor, gündelik hayatımın elverdiği sürece gayret ettim. Nasıl etmem ki, ben bunu hayatımın biricik gayesi bildim.

İnsanlar beni anlamadığında kitaplara döndüm, insanlar sevgime alakama mukabele etmediklerinde kitaplara döndüm, insanlar evlerine, hayatlarına, alışkanlıklarına döndüklerinde kitaplara döndüm. Kitaplar beni yine insanlara döndürdü, kusurun benim gözlerimde olduğunu, insanlara küsmenin yanlış olduğunu öğretti.

Yüce bir maksat için yapmadım, onlara ihtiyacım vardı, benim dünyamın merkeziydi onlar, en çok haz aldığım şeydi kitaplar, okudum ve yazdım, konuşacak kimse bulamadığımda daha çok yazdım, fırtınalarım beni savurduğunda daha çok yazdım, bazen parmaklarım tuşlara yetişemedi, düşünce aktı ve yakaladıklarımı yazdım, yakalayamadıklarım uçtu gitti. Okumayı ve yazmayı sevdim sadece. Hayretle okudum, okuduklarımı günün her saatinde hatta uyurken bile düşündüm, severek yazdım, heyecanla anlattım. Belki hayatta en çok onları sevdim.

Okudukça ne kadar küçük olduğumu gördüm, okuduklarımı taşıyamadım, bir kısmını da okuyanlar taşısın diye, bana bir el versinler, yüküme bir omuz atsınlar diye yazdım.

Orada hiç görmediğim, hakikatini bilmediğim, okur mu okumaz mı tahmin edemediğim, sana yazdım.

Şimdi biraz zamana ihtiyacım var, biraz dinlenmeye, biraz soluklanmaya, müsaadenle…

Okuduysan, lütfettin ihsan ettin, Allah da sana ism-i Latif’i ile ism-i Muhsin’i ile tecelli etsin, lütuf ve ihsanda bulunsun.

Teşekkür ederim.

İmkan veren, yardım eden, düşüncelerimi tetikleyen, hatta sıkıntı verip düşünmeye sevk eden herkesten Allah razı olsun.


Not: Metin abi’ye, ağabeyime, hassaten teşekkür ederim, hem okuma yazma serüvenimde, hem kişisel problemlerimde, anlatsam da anlatamasam da, her zaman orada, memnuniyetle dinleyen, güleryüzle öğüt veren, “ne zaman ihtiyacın olursa ben buradayım” hissi veren o cemil şahsiyetiyle, bana hakikaten ağabeylik yaptı. Kalbimde yeri azizdir, sabittir. Allah ondan razı olsun.

  27.06.2011

© 2021 karakalem.net, Mona İslam



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut