“Aşağılık maymunlar’ ve H1N1

Abdullah Taha Orhan*

BAKARA SÛRESİNDE Cenab-ı Hak Musa aleyhisselam kıssasından bahsederken, bir yerde İsrailoğullarına hitaben şöyle diyor: "Kûnû gıredeten hâsiîn" (Aşağılık maymunlar olun!)

65. ayet-i celîle'de geçiyor bu ifade. Cümlenin öncesinde de şu gerekçe var: Cumartesi yasağının çiğnenmesi, bunun bilindiği halde bir şeyler yapılmaması.

Aslında zaten bu noktaya gelen kadar İsrailoğulları birçok hata işlemişlerdi Allah'a karşı. Hatta bu ayetten iki önceki ayette de İsrailoğullarının üzerine Tur Dağı'nın kaldırılmasından bahseder Cenab-ı Hak.

Bakara suresine adını veren sığır meselesi gelir birkaç ayet sonra da. Bir türlü kesmek istemezler kurbanı, sürekli bir kılıf aramaya çalışırlar içlerindeki gönülsüzlüğe.

Hatta bütün bunlardan sonra Cenab-ı Hak 74. ayet-i celilede “Kalbleriniz katılaştı, taşlardan da katı oldu” der İsrailoğullarına.

İşte tam bu kıssayı okurken bugünler aklıma geldi.

Kendi hayatım.

Ve içinde yaşadığım toplumun hayatı.

Enfüsi ve afaki dünyam.

İnsan cesed ve ruhtan müteşekkil bir varlık ve hem hayvani hem nebati hem melekuti boyutları var insanın. Eğer cesed ön plana çıkarsa, ruh unutulursa o insanın hayvanlaşmasından söz edilebilir.

İşte bu maymunlaşma ayetini de bu zamanda böyle anlamaya çalıştım, yani belki doğrudan fiziksel anlamda maymunlaşan, hayvana dönen insanlardan söz edemiyoruz; ama cesedin ruha hâkim olması, kalplerin katılaşıp taş kesilmesi anlamında bir hayvanlaşma, hatta hayvandan da aşağılaşmadan söz edebiliriz.

Tam bu noktada geçenlerde enfeksiyon hastalıkları uzmanı sevgili bir ağabeyimle sohbetimiz hatırıma geldi.

Bugünlerde herkesin dünyasını meşgul edegelen H1N1 virüsüyle ilgili sohbet etmiştik biraz. Ondan bana ilginç gelen şu bilgiyi öğrendim: Aslında bu virüs yeni bir şey değil. Virüs taksonomisinde çoktandır yeri olan, adı sanı bilinen, çok önceden H1N1 diye isimlendirilen bir virüs.

Fakat yeni olan şu: Bu virüsün normalde, adından da anlaşılacağı gibi, sadece hayvandan hayvana bulaşabilen bir virüs iken, mutasyona uğrayıp insandan insana bulaşabilecek bir mahiyete bürünmesi.

İşte bu nokta ilginç geldi bana.

İsrailoğullarının toplumsal suçlarına karşılık Cenab-ı Hakkın verdiği toplumsal bir ceza olan maymunlaşma misali, günümüz insanının cesedini ruhuna ve kalbine hakim kılması neticesinde belki de son yüzyılda böyle ilginç mutasyonlarla toplumsal bir mesaj verilmek isteniyor gibi hissettim.

Kuş gribinde de aynısı olmuş, normalde sadece kuşlardan kuşlara geçebilen bir hastalık iken insandan insana geçme özelliğini kazanmış virüs.

Herşeyin en doğrusunu Allah bilir.

Bence düşünmeye değer bir nokta.

Bütün hayvanlaştırma çabalarına karşı yeniden toplumsal bir insaniyet hareketine ne dersiniz?

  22.12.2009

© 2021 karakalem.net, Abdullah Taha Orhan



© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut